Lakásfelújítás tippek
2018.03.01 13:53

A lakásfelújítás csak drága és idegesítő lehet?

A lakásfelújítás csak drága és idegesítő lehet?

Nem, ha betartunk 4 szabályt amire lehet, hogy nem is gondolunk!

 

A tény, hogy a szakemberhiány óta egyre több olyan ember bukkan fel, aki nem is ért teljesen a lakásfelújításhoz, ráadásul ezek a felújítások elég sokszor túllépik a meghatározott keretet. Egy nagyon fontos aranyszabály létezik, informálódjunk kellőképpen, mielőtt belevágnánk a lakásfelújításba, és ha ez megtörtént, következhet a többi szabály is!

drága és idegesítő lakásfelújítás

A lakásfelújítás legelső szabálya: Kitűzött cél

Ha valamit igazán nem akarunk, akkor az nem is fog megvalósulni, ha nem hiszünk magunkban, akkor kudarcot vallunk. Így működik ez a lakásfelújításban is! Ekkor szokott az bekövetkezni, hogy súlyos százezreket bukunk anélkül, hogy felocsúdnánk.

Ezért kell a kitűzött célokat meghatározni és összeírni őket így:

 • Elavult nem működő dolgok
 • Zavaró dolgok
 • Min kéne változtatni
 • Milyen legyen a lakás végső kinézete

Ha ez megvan, akkor az egész folyamat során előtted lesznek a kitűzött célok és gyorsan ellenőrizhető számodra, hogy a lakásfelújítás jó irányba halad vagy sem.

A fontossági sorrend a második legfontosabb szabálya a lakásfelújításnak!

Egy felújítás során rengeteg dolgot szeretnénk megvalósítani, olyanokat is, amire talán már nem is marad pénzünk. Ezért fontos mérlegelni és jól átrágni azt, hogy mire lehet szükségünk és mire nem illetve hogyan lehet egy elhasználódott dolgot újból ragyogóvá varázsolni kis költségből.

No de mit tartsunk szem előtt:

 • Azt válasszuk, hogy minél olcsóbb legyen a felújítás?
 • Csak arra koncentráljunk, hogy a térből mit lehet kihozni?
 • A családtagjaink majd eldöntik hisz az Ő ízlésük a mérvadó?
 • Nem érdekel semmi csak legyünk túl rajta?
 • A legfontosabb, hogy az ingatlan értéke növekedjen?

Azzal nincs is gond, ha minden részletre oda szeretnénk figyelni, viszont azt nem szabad elfelejteni, hogy a fontossági sorrendet be kell tartani!

A szigorú költségvetés talán a legfájóbb-harmadik szabálya a lakásfelújításnak!

Bármennyire is hihetetlen, de mindig lehet egy lakásra költeni, mindig eszünkbe juthat valami, ami még hiányzik, esetleg szebbet látunk valahol a jelenlegi berendezésből-bútorból… Tehát az egész pénzünket elkölthetjük akár egy nap alatt is, ha nem vigyázunk rá. Ezért fontos egy előzetes árkalkulációt csinálni, hogy megóvjuk magunkat a felesleges csalódásoktól.

 • Írni kell egy minimum és maximum összeget, amit a lakásfelújításra szánunk és a munka folyamán ezt mindig ellenőrizni kell, és szigorúan be kell tartani.
 • Már az elején érdemes eldönteni, hogy a felújítás önerőből, vagy kölcsönből fog megvalósulni.
 • A betervezett maximum összeg mellett érdemes egy kis vésztartalékot is képezni, mert a felújítás tartogathat váratlan meglepetéseket, ami esetleg egy bontás során derülhet ki.

A lakásfelújítás utolsó mégis tán a legnehezebb szabálya: megbízható cégre bízzam a munkát!

A jó szakember felkutatása igazi fejtörést okozhat, ugyanis nagyon sok az önjelölt, bizonyítvánnyal sem rendelkező „szakember” aki azt állítja, hogy ért az elvégzendő munkához, mert már látta hogy mások hogy csinálják.

Ha nem értünk a munkához, akkor bízzuk szakemberre, ugyanis nagyon nagy kárt okozhatunk, ha a vízvezetékeket úgy kötjük be, hogy később csőtörés lesz belőle, illetve nem biztos, hogy fogmosás közben a ferde csempéket szeretnénk nézni.

Az árajánlatban szereplő ártól ne térj el, nem lehetnek plusz költségek, ha egyszer a mesterember felmérte a lakást. Más dolog az, ha a falvésés-bontás után rejtett hibára bukkannak.

Több referenciát is érdemes megnézni mielőtt kiválasszuk a megfelelő szakembert.

Ne csak a szakmai tudást tarts szem előtt, válassz olyan szakembert, aki szimpatikus, hisz a felújítás végéig össze lesztek zárva!

Ha ezt a pár szabályt betartod, akkor a lakásfelújítás során rengeteg pénzt spórolhatsz és sok idegeskedéstől kímélheted meg magad!

 

 

 

 

Honlap készítés