Lakásfelújítás tippek
2017.10.31 14:48

Ablakcsere

Ablakcsere modern és hőszigetelt

A lakásfelújítás során a leggyakrabban felmerülő kérdések között szerepel az, hogy kicseréljük az ablakokat vagy sem. A régi, sokszor 100 éves ablakok már nem felelnek meg a jelenlegi kor követelményeinek és ezért a hőszigetelő képességük sem az igazi, illetve elég gyakran kell őket javítani és festeni. Az igazság az, hogy az ablakcsere 1-3 tél során biztosan megtérül a fűtés számlákban.

Ablakcsere

Most cseréljem ki?

A legkérdésesebb az szokott lenni, hogy most cseréljük ki az ablakot, vagy még 10 évig jó lesz ez és majd a következő festés előtt kicseréljük. Nem árulok el titkot azzal, hogyha a réseken süvít be a szél a szobába, vagy nem tudjuk az ablakot már bezárni, mert annyira el van vetemedve, akkor nem érdemes várni az ablak cserével. A 10 év során kifizeti az ablak csere összes költségét a gázszámlában, sőt még akár többet is. A mai modern nyílászárókra a gyártók 30 év garanciát adnak, ami azt jelenti, hogy az ablakoknak 30 éven keresztül ugyan azok a tulajdonságai lesznek, vagyis nem lesz zaj a lakásban, megfelelő lesz a hőszigetelése és nem fog elvetemedni sem, de azt kihangsúlyoznám, hogy ezek a tulajdonságok csak a megfelelő karbantartáskor maradnak meg.

Fa vagy műanyag ablakot válasszak?

Miután a csere ötlete megszületett, van egy második lépés is, mégpedig az, hogy döntenünk kell arról, hogy fa vagy műanyag. A fa nyílászárók drágábbak, mint a műanyag ablakok, viszont természetes anyagból készülnek és a színe is bármilyen lehet a pácolás, lakkozás, festés miatt. A műanyag ablakok színe általában fehér, de faerezésűt is kérhetünk, de nem nagy választékban. A fa ablak sérülékenyebb és hajlamosabb a vetemedésre, a műanyag jobban ellenáll a sérülésnek, illetve nagyon könnyen tisztítható. Összességében a technikai paraméterei mindkét típusnak szinte azonos, itt inkább azt kell eldöntenünk, hogy mennyi pénzt szánunk az új ablakunkra.

nyílászáró csere

Milyen káros hatása lehet az új ablakoknak?

Arról ne felejtkezzünk el, hogy az ablakok cseréje után a lakás jobban sziketelt lesz, ez a számlákon is meg fog látszani, ugyanis ha egy családi házban, vagy egy lakásban az összes nyílászárót kicseréljük, akkor az energia megtakarítás 25-30 % is lehet. Viszont a jobb szigetelés veszélyeket is rejthet. Ilyen veszély télen páraelszívót használni, ugyanis ha nem tud a levegő a lakásba bejönni, akkor a páraelszívó elszívja az oxigént a lakásból, ezért az ablakokra automata szellőztetőt is érdemes felszereltetni, vagy az ablakot ilyenkor bukóra állítani. Megjelenhet a lakásban a penész is, ezért is fontos a szellőztetés illetve ez az automata szellőztető, ez megoldást jelenthet mindkét problémára.

Összességében az ablakcsere csupa pozitív hatással jár a hőszigetelés és a hangszigetelés terén is.

Honlap készítés