Lakásfelújítás tippek
2017.10.31 13:09

Biztonsági ajtó beépítése

Biztonsági ajtó beépítése panelházakba

Amennyiben a lakás nem a földszinten található, elmondhatjuk, hogy a betörő egyedül a bejárati ajtón jöhet be, de szerintünk az a tény sem elhanyagolandó, hogy az új ajtó hő és hangszigetelt. A teljes körű lakásfelújítás esetén érdemes a bejárati ajtót is kicseréltetni, mert a panelházakban előfordul, hogy a bejárati ajtók 30-50 évesek, így nem felelnek meg a mai kor követelményeinek.

biztonsági ajtó zár

Nagy a kínálat biztonsági ajtóból!

A biztonsági ajtók kínálatának skálája igen széles, már 40.000 Ft-tól egészen többszázezer forintig válogathatunk a különböző ajánlatok közül. A minőségre viszont mindenféleképpen oda kell figyelnünk, mert előfordulhat, hogy csak részben vagy egyáltalán nem felel meg a biztosító által megkövetelt előírásoknak. Vásárolhatunk kis súlyú műanyag nyílászárót, vagy import 30 kg-os acél biztonsági ajtót, amit könnyen egy egyszerű konzervnyitóval is kinyithat bárki. Amennyiben véletlenül belefutottunk egy ilyen rossz minőségű ajtóba és ezt már be is szerelték, gyorsan szembesülhetünk vele, hogy „átvertek” minket, amit látni fogjuk az anyag felhasználásában és a szerelés milyenségében is. Sajnos bármennyire is ragaszkodik ahhoz, hogy régi ajtóját átalakítsa, ez nagyon kevés esetben megoldható és az ára is valószínű, hogy drágább lenne, mint ha beépíttetne egy új biztonsági ajtót.

biztonsági ajtó

De vajon milyen egy igazi biztonsági ajtó, miket kell tudnia?

A legfontosabb, hogy az ajtó a MABISZ által bevizsgált legyen, ekkor kap egy besorolási számot, tehát kérdezzük meg ezt az értéket az eladótól, szolgáltatótól. Minél nagyobb számot keressünk a 3-15 perc áttörésségi skálán, nyilván minél tovább tart egy ajtót betörni, áttörni annál valószínűbb, hogy a betörőt valaki meglátja és kihívja a rendőrséget. Sok esetben az ajtók alapból két zárral vannak felszerelve, de ma már nem ritka az sem, hogy három zár van az ajtón. Ettől ne idegenkedjünk, mert nyilván minél több zár van az ajtón annál tovább tart azt betörni. Kérdezzük meg az eladót, hogy az ajtó milyen súlyú, egy jó biztonsági ajtó legalább 100 kg, és nyilván a zsanérokat is ellenőrizzük, mert ezt a nagy súlyt ezeknek el kell bírniuk, tehát mindenféleképpen szánjunk rá időt.

Fontos, hogy az ajtót ne mi szereljük be, kérdezzünk meg több szakembert és bízzuk rá ezt a munkát. Több olyan cég is van az interneten, ahol csak megrendeljük az ajtót, pár nap alatt kihozzák azt és azonnal 2 órán belül be is szerelik, így az ajtó garanciális marad. Ne vegyük meg a legolcsóbbat, ha kételkedünk, kérdezzük meg a céget, hogy van-e bemutatótermük és nézzük meg az ajtót a megvásárlás előtt. A lakásfelújítás fontos része a bejárati ajtó is, mert ha már széppé és értékessé tettük a lakást a felújításnak hála, akkor szánjuk arra is pénzt, hogy megóvjuk értékeinket!

biztonsági ajtó részei

Honlap készítés