Lakásfelújítás tippek
2017.11.19 14:25

Garzonlakás felújításakor a galéria alapkövetelmény

Garzonlakás felújításakor a galéria alapkövetelmény

 

Amikor egy kis garzonlakást kell felújítani, akkor a lakásfelújítás során galéria építése is szóba kerül azért, hogy a régi házak belmagasságát hasznosan kihasználhassuk.

galéria

Egy 30 négyzetméteres, 1 szobás lakás egy két személy számára is picikének bizonyulhat, ha nem gondoljuk át azt, hogy a lakásfelújítás során milyen módosításokat kell alkalmazni. A legjobb megoldás az, ha a 360 cm, és annál nagyobb belmagassággal rendelkező lakásokba galériát is építünk, ugyanis ilyenkor a lenti részen berendezhető egy nappali, a fenti részen pedig egy privát hálószoba, amit a kíváncsi vendégek nem látnak. Ez által a szoba is nagyobb lesz, mert nem egy nagy franciaágy foglalja el a szobát, hanem egy kényelmes sarok ülőgarnitúra, ami ülésre szolgál.

Egy galéria építésénél mit érdemes szem előtt tartani?

A legfontosabb az, hogy hol kezdődik a galéria, vagyis hogy hol található az alja. Fontos arra odafigyelnünk, hogy a legtöbb gardróbszekrény mérete-magassága legalább 200 cm, ez azt jelenti, hogy a galéria alját 203-205 centiméterre kell raknunk annak érdekében, hogy a szekrény biztosan beférjen.

Sokan szeretik a fa látványát, ezért a fa elemeket nem fedik el semmivel, viszont a sötétebb színek összenyomják a teret, tehát alacsony, nyomasztó hatása lehet a galériának. Egy modernebb lakás esetén gipszkartonokkal elfedhetjük a faelemeket, majd a spot lámpák beépítésével kellemesebbé varázsolhatjuk a galériánk alját. A gipszkarton fehérre vagy falszínűre is festhető, és ha alátámasztást nem használunk, a halra csavarozzuk a faelemeket, akkor légies hatást kapunk.

galéria

A lépcsőt praktikusan alakítsuk ki, figyelve arra, hogy a korlát ne törhessen ki, ha megbotlanánk, ne zuhanjunk le. A lépcső vasból is készülhet, de ha egyedi lépcsőt csináltatunk, akkor annak az ára több száz ezer forint is lehet, egy százezres galéria esetén ez nem kifizetődő megoldás.

A korlátnak olyan magasnak kell lennie, hogy ne esünk le alvás közben a magasról. A korlátot is gipszkartonozhatjuk, ekkor egy elszeparált-zárt részt kapunk.

A padlót szőnyeggel vagy laminált padlóval burkoljuk, hogy esztétikus hatást keltsen.

A lakásfelújítás során a megfelelő térkihasználtság érdekében fogadja meg a szakemberek tanácsát, mert viszonylag olcsón is lehet a lakás méretét növelni, és ezáltal élhetőbbé lehet tenni kisebb garzonlakásokat is!  

Honlap készítés