Lakásfelújítás tippek
2017.11.22 20:11

A kiállások helyét tervezze meg a villanyszerelés előtt

A kiállások helyét tervezze meg a villanyszerelés előtt

A lakásfelújítás során rengeteg kérdés felmerül. Ilyen például az is, hogy a villanyszerelő hány darab konnektort tervezzen a lakásba…

Ahogy a technika fejlődik, az embereknek egyre több háztartási gépe, szórakoztató elektronikai készüléke lesz. Régebben elég volt egy-két konnektor a szobába, de most van, hogy akár 10 is kevés lehet.

villanyszerelő

Mit érdemes a Villanyszerelővel megbeszélni a villanyszerelés megkezdése előtt?

Elsősorban a készülékek helyét érdemes tisztázni, mert ahol pl. asztali számítógép, nyomtató, monitor lesz, oda legalább 2-es konnektor szükséges, később nyilván elosztóval bővíti a tulajdonos, ha szükséges. A TV helyét is meg kell határozni, mert, ha a TV kábelt a falban szeretnénk húzni, akkor egyúttal ezt is beköti a villanyszerelő.

Kisebb lakásokban, sok esetben a konyhába kerül a mosógép. Így egy helyiségben rengeteg elektronikai berendezés zsúfolódik be. Tehát ilyenkor van egy mosógép, hűtő, mikro sütő, páraelszívó és esetenként elektromos sütő, főzőlap. Elképzelhető, hogyha ezek a készülékek egyszerre mennek, akkor a kismegszakító nem bírja a terhelést. Ilyen esetekben érdemes a készülékeket két áramkörre kötni, hogy ebből ne legyen probléma.

villanyszerelés

A konyhában a konyhapult megvilágítását és a mennyezeti világítást érdemes külön kapcsolóra kötni, vagy csillárkapcsolót használni.

Ugyan ez a helyzet a szobában is, amennyiben egy több ágú csillárunk van, vagy esetleg több lámpa van a szobában, akkor itt is érdeme csillárkapcsolót alkalmazni. Hosszú előszobákban, illetve a lépcső fel és lejáróknál alkalmazzunk váltókapcsolót. Aki nem tudná, ez azt jelenti, hogy két kapcsoló van az előszoba egyik és másik végében. Az egyikkel felkapcsolom a világítást, majd elsétálok az előszoba végéig és ott meg lekapcsolom az ottani kapcsolóval.

A szakszerű villanyszerelés nélkülözhetetlen, ugyanis az elektromos áram veszélyes lehet, ha nem szakszerűen van kiépítve a vezetékhálózat. A villanyszerelést bízza szakemberre!

Honlap készítés