Lakásfelújítás tippek
2017.11.01 16:11

A lakásfelújítás befejezése után következhet a lakberendezés

A lakásfelújítás befejezése után következhet a lakberendezés

A lakásfelújítás nem teljesen ér véget az utolsó csempe felragasztásával, illetve az utolsó ecsetvonással. A takarítás után még sok feladat vár a boldog tulajdonosokra, ugyanis a lakást be kell rendezni új bútorokkal.

Lakberendezés

Az új konyhabútor

A régi konyhabútor már felázott vagy penészes is lehet, illetve a sok éves használat során elveszthette eredeti színét és a munkalap is lehet karcos, mert aki főz, az véletlenül megkarcolhatja. Ilyen esetekben célszerű a konyhabútort cseréltetni. Ez a bútor a leg komplikáltabb, ugyanis pontos méretre készül és ezen kívül még sok szabálynak meg kell felelnie. Ilyen például az ergonómiai elrendezés, a főzés minden munkafázisában. A sorrend a következő: kiveszem a hűtőből, lerakom a munkapultra, előkészülök, utána megmosom, majd kiveszem és felszeletelem, végül megfőzöm. Ez konyhabútorra lefordítva azt jelenti, hogy a hűtő mellett szükség van munkapultra, majd jöhet a mosogató, majd megint a munkapult és utána a tűzhely, de a tűzhely sem kerülhet szélre, hogy mindkét oldalra lehúzható legyen a fazék.

Több lehetőségünk is van a konyhabútor elkészítésére. A legolcsóbb módszer az, ha valaki bemegy egy barkácsáruházba és elemes konyhából összeállít egy méretben körülbelül oda passzoló konyhabútort. Ebben az esetben előfordulhat, hogy 5-10 centiméternyi hézag marad a fal és a konyhabútor között.

Konyhabútor

A középáras megoldás az asztalos által legyártott konyhabútor. Ez esetben egyéni igényeket is megvalósíthatunk, de ez függ az ajtófront minőségétől is, amennyiben az ajtófrontból egyedit gyártatunk akkor az megnöveli az árat, de ha tudunk választani a felkínált színekből, illetve marásmintákból, akkor viszonylag kedvező áron elkészül a megálmodott konyhabútorunk. Amennyiben „L” vagy „U” alakú konyhát kérünk és a falak nincsenek derékszögben, akkor sincs semmi baj, az asztalos a fal szögéhez gyártja a konyhabútort.

A legdrágább megoldás jelenleg az, hogy drága bútoráruházat, vagy konyhastúdiót keres fel az ügyfél és megtervezteti a konyhabútort, ami külföldön kerül legyártásra. Ez azt jelenti, hogy minőségi bútort kapunk, de az ár értékarány nincs egyensúlyban. Egy ilyen konyhabútor alapára 1 millió forint gépek és szaniterek nélkül és ez felmehet akár 10 millió Forintra, vagy akár még ennél drágábbra is.

A konyhabútor kiválasztásánál tehát nagyon mérvadó a kedvező ár.

A nappali berendezése lakásfelújítás után

A nappalink berendezésekor nagyon el kell találnunk a színvilágot, mert elég sok időt tölt el az ember ebben a helyiségben. A bútorok színének harmóniában kell lenni. A falakat hangulatos képekkel-festményekkel is díszíthetjük, de ezt a bútorok stílusa is befolyásolhatja. Az ülésre alkalmas lehet egy 3-2-1-es ülőgarnitúra, vagy sarokülő. Ebből is több verzió létezik. Az olcsóbb tömeggyártásban készülő ülőgarnitúrák színe fix, így lehet, hogy a fal színét és a többi bútor színét is ehhez érdemes megválasztani, hogy a berendezett nappali végül kellemes hangulatú legyen. A drágább garnitúrák szövete már variálható, több féle szövetminőségből választhatunk, illetve itt már a különböző bőrök is megjelennek. Természetesen a szín is választható.

Nappali bútor

Hálószobánk berendezése a lakásfelújítás után

A hálószobánál a franciaágy és a gardróbszekrény játszik nagy szerepet. Az elrendezéskor figyeljünk arra, hogy az ágy ne legyen háttal az ablaknak, mert akkor nem fogunk jól aludni ugyanis tudat alatt félni fogunk attól, hogy valaki biztos áll az ablaknál. Hálószobák esetén létezik szett, ami magában foglal egy 180 cm széles ágykeretet, 2 éjjeliszekrényt és egy gardróbszekrényt. Az ágyrácsot és a matracot külön kell hozzá megvásárolni, de így mindenki kiválaszthatja magának a megfelelő keménységű szivacs, vagy rugós matracot.

Hálloszoba bútor

A fürdőszoba is tartalmaz bútorokat

A fürdőszoba sem kerülheti el a lakberendezők figyelmét, sokan ugyanis rengeteg pénzt is kiadnak egy-egy egy mosdó alatti szekrénykéért. Itt lehet a falra polcokat szerelni, vagy állószekrényt beállítani a fürdőszoba méretétől függően, amibe a törölközők kapnak helyet. A legfontosabb szekrény a mosdó alatti illetve a falon a tükör. Sokan a fürdőszobában a falba épített tükröt részesítik előnybe, ami fix, tehát utólag mozgatni már nem lehet. Én inkább a szetteket szeretem, ahol a mosdókagyló, az alatta lévő szekrényke, a tükör, egy bevilágító panel és a tükör melletti szekrényke is megtalálható. Ezeket utólag kell beszerelni ezért pár centit eltolhatjuk jobbra, balra, nem fix a helye, így ha például egy szennyes kosár nem férne be, akkor pár centi eltolást megenged. Fontos viszont, hogy a fürdőszobabútor lábakon álljon, ne a szekrény oldalfalán, mert a kifolyó víz feláztatja a szekrény oldalfalát és akkor hamarosan cserélhetjük le a bútort.

Fürdőszoba bútor

 

Összességében a lakberendezés is pénztárca függvénye, de viszonylag olcsón is lehet szépen berendezett lakásunk, ha odafigyelünk a harmóniára.

Honlap készítés