Panellakás felújítás

Panellakás felújítás

A panel felújítás sokak számára már igen csak aktuális, mivel még mindig vannak olyan panellakások, amik még mindig az átadás pillanatát tükrözik, tehát a padlón PVC van, a fürdőszoba katasztrofális állapotú és a villanyhálózat is elavult.

A panellakás felújítást érdemes az alapoknál kezdeni, tehát a villany és vízhálózatokat ki kell cserélni, ahol megoldható, ott az összes vezetéket a falba kell vésni és a biztosítéktáblát is cserélni kell! Az elavult 30-40 éves alumínium vezetéket már tűzveszélyesek és sok esetben, ha megmozgatjuk őket, akkor darabokra hullnak.

A panellakás felújítás során a vizes blokkok cseréje is szükséges, és ha már erre sor kerül, akkor a fürdőkádnál érdemes új vízkiállást kialakítani, hogy a kádat ne a mosdó csapteleppel keljen tölteni. A fürdőkád helyett választhatunk zuhanykabint is, ez esetben nyerünk egy kis helyet a fürdőszobában egy mosógép számára is.

A panellakások régi ablakai nagyon elavultak és mivel a panelházak tetején nincs kis előtető, ezért ha az eső esik és egy picit fúj a szél akkor a zárt ablakon keresztül is befolyhat az eső, ezeknek az ablakoknak a tisztítása körülményes, mert szét kell csavarozni ahhoz, hogy a két üveg között is kitakaríthassunk, sokszor penészes a köztes rész és van hogy szét sem lehet nyitni mert akkor már össze sem lehet szerelni. Ezért a panellakás ablakainak a cseréjére is szükség lehet.

A panellakás felújítás során érdemes a fűtésrendszerre is hangsúlyt fektetni, mert a régi nagy vasradiátorok, hő leadó képessége elég rossz és sok helyen rozsdás és itt-ott csepeg is. Vannak ma már modern alumínium radiátorok, ezeknek a mérete negyed akkora, mint a régi vasradiátoroké, viszont a kis méret ellenére is jobban befűtenek akár egy nagyszobát is. Az ezzel foglalkozó szakemberek a szoba méretéhez képest kiszámítják, hogy mekkora radiátor szükséges és így minden helyiségben kellő meleg lesz.

Felújított panellakás

A panellakás felújítás során felmerül még az a kérdés is, hogy építsem be az erkélyt vagy ne. Az én véleményem az, hogy jó, ha egy lakásnak van erkélye, sok mindenre alkalmas lehet, sok lakásban a beépített erkély csak lomtárnak használható a kis mérete miatt, nyilván egy 2-3 nm-es erkély szobának nem jó, maximum téli kertnek, de akkor meg nem tudunk a növényekben gyönyörködni, csak ha odamegyünk őket megnézni.

Tehát egy panellakás felújítás elég sok munkát tartogat, de a végén kifizetődő, mert már nem fog egy panellakásra emlékeztetni senkit sem, az új modern burkolatok, festékek felhasználása után.

Kik vesznek ma panellakást?

Az árakat összehasonlítva, a külső kerületekben még mindig olcsóbb egy panellakás, mint egy hagyományos tégla. Viszont mérlegelnünk kell azt is, hogy egy felújítás mennyibe kerül, illetve figyelembe kell venni a rezsiköltségeket is. Minap körülnéztem az ingatlanpiacon és pl. a 8. kerület Práter utca környékén a panellakások ára 16-20 millió Forint között mozog. ezek túlnyomó többségben kettő illetve egy+kétfél szobás lakások. Egész jó árnak tűnhet, azért mert a környékre tíz év múlva már rá sem lehet ismerni, viszont a szöveget elolvasva arra lettem figyelmes, hogy a havi rezsihez 70-80 ezer Ft/hó van írva és csak akkor telefonáljak, ha ezt tudomásul veszem. Vajon mi okozhatja ezt a nagy rezsit. Hát kiderült, hogy a ház még nem panelprogramos, ezért a fűtés ára jóval magasabb, mint egy panelprogramosé. Tehát a legfontosabb tényező a vásárlásnál a rezsi szempontok figyelembevétele, ugyanis lehet, hogy a panel olcsóbb egy-két millió forinttal, viszont az évek során a rezsiköltség kifizetésével gyorsan utol érjük a tégla lakás árát és hosszútávon nagyon drága lehet a fenntartása, főleg, ha csak két személy él benne.

Milyen különleges megoldások vannak egy panellakás felújítása esetén?

A panellakás felújítása előtt tanulmányozni kell az alaprajzot, ugyanis van arra lehetőség, hogy falak kerüljenek ki és ilyenkor a lakás sokkalta tágasabb lesz.

Sok olyan panellakás létezik, ahol két olyan picike félszoba van, hogy csak egy kis egy méteres szekrény és egy gyerek ágy fér be és már tele is van. Szerencsére ilyen esetben a két szoba egymás mellett van és a köztes fal kiszedhető, igaz így egy fél szobával kevesebb lesz, viszont egy teljes értékű szobát kapunk, ahova már egy francia ágy is bőven befér. Egyszerűbb „falmozgatás” az, amikor nem vesszük ki, csak egy boltívet alakítunk ki ajtó helyett, hogy a tér tágasabb legyen. Volt már olyan lakásfelújításunk is, amikor a nappalit és a konyhát egy fal választotta el, ezért egy kis ablakot kért a tulajdonos átadópult gyanánt. Így nem kell a lakást megkerülni étellel a kézben és egyből a nappaliban terem a vasárnapi ebéd.

Találkoztunk viszont olyan hibával is, hogy a lakás beázott, ami a 4. emeleten volt egy 10 emeletes panelházban. Nem a felső lakó volt a hibás, a panelek ugyanis nem illeszkedtek, a tömítés már elöregedett, és ha nagyon esett az eső, akkor a panelek illeszkedésénél befolyt a víz. Ezt csak a homlokzat felújításával lehet megszüntetni teljesen, a külső hőszigeteléssel.

Árajánlatkérés itt:

Fontos! Olyan lakásra, ami még nincs az Ön tulajdonában, illetve nemlétező-képzeletbeli lakásokra árajánlatot nem készítünk! Az Ön neve
Az Ön email címe
Az Ön telefonszáma
Budapest melyik kerületében található a lakás?
A felújítás kezdésének időpontja
Az elvégzendő munkák pontos leírása
Melléklet csatolása (nem kötelező)
Honlap készítés