Lakásfelújítás tippek
2017.10.31 12:38

Parketta felújítás

Parketta felújítás

A parketta felújítás akkor célszerű, ha a parketta még megmenthető, kijavítható, ugyanis a tömör fa parketta strapabíróbb és esztétikusabb is, mint az új laminált padlók. Egy szépen lakkozott fa felület meghálálja a gondoskodást és otthonának kellemes hangulatot kölcsönöz. Lássuk, hogy milyen módon menti meg a szakember a parkettát, min esik át a fa a felújítás során.

parkettacsiszolás

Parketta lerakás, parketta felújítás

Vizsgáljuk meg a padlót, nézzük, meg hogy a lécek mozognak, és mekkora rés van közöttük. Amennyiben a rés picike nincs nagy gond, mert lakkozáskor a lakk befolyik a résekbe és így a lakk ezeket eltömíti, összefogja. Nagyobb a baj akkor, ha nagy felületek mozognak, illetve szét vannak csúszva a lécek. Csaphornyos parketta esetén megpróbálhatjuk a helyiség közepe felé ütni az elmozdult léceket, majd ahogy a hézag nő érdemes a léceket szeggel a vakpadlóhoz rögzíteni. Ha ez nem megoldható, akkor szakembert kell hívnunk, aki felszedi a parkettát és szegelve újból lerakja.

Amennyiben a mozgó elemet mozaik ragasztott parkettán észleljük, óvatosan emeljük ki a mozgó részt és ragasszuk vissza. Ha a parketta recseg, akkor az arra utal, hogy bizonyos elemek nincsenek megfelelően rögzítve, ez általában abból adódig, hogy a fa nedvességet veszít ezért lerakása után egy picit összeszárad. Amennyibe nem tátongnak ujjnyi rések a lécek között akkor nem érdemes őket felszedni. Amennyiben a parketta ennél jobban összeszárad, a lécek mozognak, feljönnek, fel kell szedetni, mert nem csak esztétikailag csúnya, hanem a parketta alatt lévő port-homokot a járás során felpumpálja és a parketta egyre jobban mozog. A rések tömítése sajnos nem jó megoldás, mert az csak minimális ideig marad a helyén, mert a parkettán való járás közben a mozgó deszkák közül a tapaszanyag kitöredezik és így a rések-repedések megint csak előbukkannak. Szokták még azt a módszert is választani, hogy a parketta csiszolása után keletkezett porból és a lakkból tapaszt készítenek, és ezzel tömítik be a kisebb réseket, de ez a nagy réseknél nem működik, mert a parketta rajzolatát nagyon elcsúfítja és ez is csak ideig-óráig lehet megoldás!

parketta felújítás

Ha már véglegesen eldöntöttük, hogy felújítjuk a kicsit karcos és kopott padlónkat akkor két megoldásból választhatunk: szakemberre bízzuk a munkát vagy saját magunk megbirkózunk ezzel a kemény feladattal. Az utóbbi természetesen egy olcsóbb megoldás, de nagyon ügyesnek kell lennünk és nem utolsó szempont, hogy rumlival is jár a parketta felújítás, mert a helyiséget ki kell pakolnunk, és a munka befejezése után még napokat kell várnunk a visszapakolással hisz a friss lakk, ha por száraz is, de nem terhelhető bútorokkal! Érdemes a parketta felújítását összekötni a festés mázolással, vagyis először festessük ki a lakást és utána azonnal újítsuk fel a parkettát, mert a festéshez így is úgyis ki kell pakolnunk a helyiséget és így megspórolhatunk egy plusz pakolást és egy takarítást is! És ha már egyszer nekiálltunk egy ekkora lakásfelújítás rumlizásnak, akkor érdemes az összes parkettás helyiséget is felújítani, mert ha egyszer kész lesz, akkor gyönyörű lesz és a másik, hogy akár 20 évig nem kell hozzányúlnunk, tehát minden téren megéri!

A parketta csiszolása

Tegyük fel, hogy nem hív a munkához szakembert, mert kellőképpen ügyesnek érzi magát a felújításhoz. Első lépés, hogy kölcsönöznie kell egy profi parkettacsiszoló gépet. Sajnos egyre kevesebb gépkölcsönző létezik, de a neten lehet találni, tehát fordítsunk rá időt és energiát, hogy minél jobb feltételekkel kölcsönözhessünk gépet. A géphez szükséges tartozékokat, mint például a csiszolóvászon a kölcsönzőben megvásárolhatjuk. Általában a legtöbb helyen a fel nem használt csiszoló anyagokat visszaváltják tehát érdemes a kelleténél több csiszolópapírt vásárolni a géphez, mert, ha a munka felénél elfogy, és ekkor vissza kell menni a kölcsönzőbe vásárolni akkor időt veszítünk illetve az is lehet, hogy feleslegesen idegeskedünk. A parkettacsiszoló gépről fontos tudnunk, hogy nagyon nehéz gép és rossz a fogása is, így biztosan autóval kell érte elmennünk illetve hívnunk kell magunkkal még egy embert, mert csak két ember tudja a lakásba becipelni, főleg ha az az emeleten van. A lakásban minimum 10A-es villanyórának kell lennie illetve földelt konnektorból üzemeltethető! A szélcsiszoló gép áramfelvétele nagyobb így oda 16A szükséges, viszont jó hír, hogy ahol automata mosógép van ott ez a gép is szó nélkül fog üzemelni. Csiszolás előtt ne felejtsük el a szegélyléceket leszerelni illetve a kiálló szegeket eltávolítani, mert ha a szegbe a papír beleakad akkor tönkreteszi a csiszolópapírt. Fontos, hogy a bútorokat ne toljuk a parkettán, használjunk alá egy rossz szőnyeget vagy görgőket, hogy a padlót még jobban ne tegyük tönkre. A szegélyléceket azért kel felszednünk, mert nem tudjuk tőle a parkettát megfelelően megcsiszolni illetve mivel a léc idomos ezért azt sem tudjuk megcsiszolni még szélcsiszolóval sem. Ha eltávolítottuk a léceket, nekiállhatunk a parketta csiszolásának! A csiszológépre feszítsük fel a csiszolópapírt, ezt úgy tudjuk megtenni, hogy eltávolítjuk a hengertakaró burkolatot, ekkor szabaddá válik a gumis görgő melyre felfeszíthetjük a csiszolópapírt. A csiszolópapír merev, így törékeny, ezért érdemes azt benedvesíteni, hogy elkerülhessük a töredezést.

parketta csiszolás

Lakkozott parkettához először használjunk durva szemcsés csiszolópapírt, hogy a lakkréteget könnyen eltávolíthassuk, illetve a lakk nem tömi el a csiszolópapírt. Ezek után használjuk a közepes szemcséjű, majd a finom szemcséjű papírt. A munka kezdete előtt tervezzük meg, hogy milyen módon csiszoljuk fel a parkettát, mert a gép jobb oldala alkalmas csak arra, hogy a fal mentén csiszoljunk. Figyeljünk oda arra, hogy a géppel folyamatosan haladjunk, nem szabad megállni és egy helyben csiszolni. Amennyiben bármi megakasztaná a munkát, akkor azonnal emeljük fel a hengert a padlóról, mert máskülönben mélyedést csiszolunk a padlóba, amit nagyon nehéz lesz eltüntetni. A legdurvább csiszolópapírral kétszer menjünk át a felületen és ezzel koptassuk le a régi lakkréteget és figyeljünk arra, hogy ne álljuk meg.

Általában mindenki elég hamar ráérez arra, hogy a gépet milyen sebességgel kell tolnunk ahhoz, hogy a régi lakkot és a sérüléseket egyenletesen eltávolítsa. Fontos, hogy a porzsákra odafigyeljünk, mert az gyorsan megtelik, és a gép elkezd porolni. Az egészségünk érdekében sem szabad megvárnunk, hogy a porzsák megteljen, mert ha megtelik, akkor mi is port nyelünk, ami nem tesz jót a tüdőnknek. Miután lecsiszoltuk a régi lakkot és a sérüléseket, újra előbukkan a parketta régi színe és a fa gyönyörű erezete. A csiszolás után kitapaszolhatjuk a nagyobb réseket, viszont előtte azokat jól ki kell porszívóznunk, hogy az anyag tapadjon. A csiszoláskor keletkezett faport (fontos, hogy nem a lecsiszolt lakkot) keverjük össze parkettalakkal, majd egy spatulával tömködjük bele a résekbe, ha megteltek, akkor a felesleget távolítsuk el. Ezután várnunk kell, hogy a tapasz megszáradjon, közbe cseréljük ki a csiszolópapírt a közepes szemcséjűre, majd száradás után csiszoljuk át a felületet újból. Akkor fejezzük be a csiszolást, ha a parkettát egyenletesnek találjuk, vagyis eltüntettük az esetleges hibákat-árkokat, amit a durva csiszoláskor követtünk el illetve arra is figyelnünk kell, hogy a tapaszolást csak a résekben lássuk. Ezek után cseréljük le a csiszolópapírt a legfinomabb szemcsésre és kezdjük el a parkettát ezzel felcsiszolni. Ezt ugyan úgy végezzük, mint az előbbiekben, csak most tényleg nagyon figyeljünk oda arra, hogy árkok ne keletkezzenek, a felületnek egybefüggően simának kell lenni. Ha a parketta nem lesz egyenletes, akkor előbb utóbb, a kiálló részeknél a lakk el kezd kopni és végül, amikor a fát már nem védi lakkréteg, akkor a fa befeketedik.

parketta lakkozás

 

Honlap készítés